A globális IT brandek meghatározó hatással bírnak a mindennapok IT igényeire és az üzleti életre. Éppen ezért ígérkezett izgalmasnak a CID által szervezett SAP képzése. A globális brandek közül az SAP az igazán kikerülhetetlen kategóriába esik, mivel IT szolgáltatások terén olyan mértékű tudást halmoztak fel, amely minden vállalat számára iránymutatásként szolgálhat, amikor egy SAP termék bevezetése mellett döntenek.

Az SAP termék és szolgáltatásportfóliója rendkívül kiterjedt: klasszikus vállalatirányítási és vállalati erőforrástervező rendszerek (ERP), Cloud- és adatplatform szolgáltatások, beszerzési és hálózati termékek, analitika, ügyfélkapcsolat és kereskedelem, HR, pénzügy, ellátási lánc. Az SAP világvállalat révén igyekszik mindig versenytársai előtt egy lépéssel haladni, így olyan innovatív területeket is megtalálhatunk náluk, mint az Internet of Things (IoT), a gépi tanulás hajtotta intelligens adatmegoldások illetve az utóbbi időben feltörekvő blokklánc technológia is. Érdemes megjegyeznünk, hogy mindemellett az SAP globális bevétele több, mint 23,4 milliárd euró volt 2017-ben. Az SAP tehát számunkra mindenképp egy meghatározó szereplő, mivel minden olyan tulajdonságot magába foglal, amit egy gazdaságinformatikus elsajátítani igyekszik egyetemi évei alatt.

A képzésre a SAP Hungary Kft. munkatársai, Lenzsér Péter, Baross Csongor és Hídvégi Péter jöttek el, hogy tagságunknak átfogóan meséljenek tapasztalataikról, illetve, hogy egy olyan koncepcionális tudást adjanak át, amivel bátrabban indulhatunk tovább az IT világában. Részben az SAP saját módszereiről és kihívásairól, részben pedig általános üzleti, tanácsadói és projekttervezési tapasztalatokról, valamint vállalatirányítási rendszerekről beszéltek nekünk.

Minden vállalat az adatainak és erőforrásainak hatékony kezelésére törekszik. Ezeknek a megszervezésére születtek meg az Enterprise Resource Planning (ERP) szoftverek, amik az SAP specialitása.  A képzésen a legfontosabb elméleti alapismeretekkel indítottunk, körbejártuk az ERP rendszereket, ezeknek előnyeit és hátrányait. Beszéltünk az ERP típusokról, a különböző alkalmazási módszerekről és a legújabb SAP innovációkról. A továbbiakban Az ERP kapcsán nem csupán az általános elméleti ismereteket vettük át, de a magyar piac speciális jellemzőit is.

Az ERP bevezetése mellett való állásfoglalás viszont nem elég, mivel ennek több megoldása is lehet. Ennek keretében tértünk ki egy termékbevezetés projektfolyamatára, amivel átláthattuk a kockázatokat, a hátrányokat és az előnyöket, különösen összehasonlítva az egyedi megvalósításokat a dobozos, kulcsra-kész megoldásokkal. Ennek kapcsán részletesen tárgyaltuk a költségeket is. Önálló figyelmet szenteltünk a licenc kérdéskörének: az informatikai üzleti modelleknek szerves része a megfelelő eladási módszertan, amely keretében meghatározhatjuk, hogy az ügyfeleink milyen módon tudják használatba venni a termékünket. Így átfogó képet kaphattunk a budgetingtől az IT infrastruktúráig, az időbeosztástól a kockázatokig mindenről. Az előadók számos az életből hozott tapasztalatot osztottak meg velünk ennek kapcsán, amiket pusztán az egyetemi órák alatt máskülönben nem tudtunk volna meg. Végül pedig foglalkoztunk az SAP innovatív megoldásaival is, amikor az Internet of Things (IoT) és az SAP Leonardót, a gépi tanulás lehetőségeit és jövőképét vettük át.

Az informatika világában pályakezdőként gyakran nem is az a legnehezebb, hogy hogyan sajátítsunk el egy rutint vagy gondolkodásmódot, mivel ez mindig az idővel jön. Azonban egy pályakezdő két hatalmas előnnyel felvértezve garantáltan jobb lehetőségekkel indul: az egyik az autonóm tanulás képessége. A CID tagságának szakmai célja, hogy mindennapos életünk részévé tegye az önálló szakmai tanulást, ezért járunk a szervezeti workshopokra és kurzusokra. Az extra lépés megtételének tudatos alkalmazása minden munkahelyen kulcsfontosságú. Éppen ezért törekszünk arra, hogy a CID tagság megléte a CV-ben egyenlő legyen egy olyan pályakezdővel, akiről a felvételi interjún tudni fogják, hogy proaktívan képes előre lépni. A másik fontos képesség, hogy egy pályakezdő persze nem tudhat mindent, viszont tudni kell feltenni a megfelelő kérdést, a válasz ismeretének hiánya csak az érem egyik oldala.

A kurzusaink és workshopjaink ebben jelentősen segítik a tagságunkat, mivel válogatott területeket ismerhetünk meg, széles, általános lexikális és gyakorlati tudással, amik hozzájárulnak felkészültségünkhöz. Mindezen céljaink miatt is ezúton köszönjük az SAP Hungary munkatársainak, hogy eljöttek hozzánk és beszéltek a vállalatukról és az ERP-kről, jelentősen hozzájárultak mind ahhoz, amit számunkra a CID jelent.

 

Szabó Milán
2018. május