A Kriptovaluta workshop a téli vizsgaidőszakban került megrendezésre, melyet Fekete Zsombor (volt CID elnök) és Borsos Balázs (alelnök) tartott diákszervezetünk tagjainak. Különösen nagy érdeklődéssel fogadták tagjaink a kezdeményezést, hiszen egy lehetőségekkel teli IT megoldásról van szó, amelynek még nem ismerjük valódi potenciálját. A közelmúltban kezdett el egyre szélesebb rétegeket meghódítani, ugyanis nemrég az első és leghíresebb valuta a Bitcoin értéke átlépte a 20000 dollárt is.

A Bitcoin mögött azonban egy új, innovatív technológia áll, amelyet blockchain-nek hívnak. A rendszer kifejlesztésénél a fő motiváció az volt, hogy létrejöjjön egy központi ellenőrzés nélküli fizetési rendszer. Ez az innováció számos információtechnológiai újítást hozott és sok új felhasználási területet nyitott meg.

Szervezetünk számára kiemelten fontos, hogy lépést tartson az új technológiákkal, IT kezdeményezésekkel. A blokkláncról Balázs tartott számunkra egy érdekes prezentációt, amelyben elmagyarázta az alapvető fogalmakat majd, interaktív módon bemutatta a működését. Ezen forradalmi megoldás az úgynevezett, elosztott főkönyvi technológiát (Distributed Ledger Technologies) használja alapjául, melynek segítségével decentralizáltan lehet adatokat tárolni, tranzakciókat végrehajtani. Balázs prezentálta nekünk az RSA titoksítást, amelyet a Bitcoin is használ, illetve elmagyarázta hogyan keletkeznek a blokkok, melyek a decentralizált hálózatra kapcsolt „bányászgépek” fogadnak el és csatolnak hozzá a meglévő lánchoz. Az előadásán megmutatta a különböző kriptovaluta típusokat, illetve röviden ismertette a legfontosabbakat.

Miután az elméletet elsajátítottuk, Zsombor korábbi elnökünk tartott egy bemutatót az egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsdéről a Binance-ról. Először a kezelőfelülettel ismerkedtünk meg majd a különböző funkciókról kaphattunk egy mélyebb betekintést.  A továbbiakban Zsombor kiválasztott a segítségünkkel egy rövid távon jó potenciállal rendelkező valutát, amelyen keresztül élesben láthattuk hogyan működik a tőzsde.

Mindkét előadónk úgy véli, hogy nagy lehetőségek vannak a Blockchain-ben és a rá épülő projektekben. Többek között ezért is fektettek be ebbe a még igen kockázatos de hatalmas profittal kecsegtető új lehetőségbe. Balázs a hosszú távon történő jövedelmezőségben hisz, ezért ő egy úgynevezett szoftveres pénztárcában tartja „pénzeit”, míg Zsombor a kereskedés általi profitszerzést tartja előnyösebbnek.

A téma felkapottságát és a workshop sikerességét az is jelzi, hogy nagy létszámban vettünk részt ezen a színvonalas előadáson, melynek végén kötetlen beszélgetés formájában további érdekes információkhoz jutottunk a témával kapcsolatban. Nagy örömöt jelent a CID vezetőségének számára, hogy a belső tagok által tartott workshopokat is hatalmas érdeklődéssel fogadják a résztvevők. Zsombornak nem ez volt az első workshopja, amit tartott, az őszi félév elején egy nagyon érdekes előadással készült a kriptográfiáról.

 

Schieder Zoltán
2018. január