2018 tavaszán a Corvinus Informatikus Diákkör (CID) tagjai egy négy alkalmas programozás kurzuson vehettek részt, amelyen megismerkedhettek a C# programozási nyelv rejtelmeivel. A hallgatók nagyon várták az órákat, mivel a C# egy magas szintű, könnyen elsajátítható nyelv.

A jelenlegi világban, ahol az informatikai tudás a legtöbb dolgozói szektorban nélkülözhetetlen, igen nagy szükség van a programozási készségekre. A Microsoft által, a .NET keretrendszeren belül kifejlesztett, 2000-ben a PDC konferencián bemutatott C# egy nyílt szabványú, tehát bárki által szabadon használható, objektumorientált nyelv. A C++, Java, Delphi és főleg C alapú C# megalkotásakor arra figyeltek leginkább, hogy az említett nyelvek jó tulajdonságait átvéve, a rosszakat pedig elhagyva hozzák létre az új programozási eszközt. Ennek köszönhetően a C# áttekinthető szintaktikájú, egyszerű és könnyen tanulható nyelv lett. Így a CID-es diákok is félelem nélkül kezdhettek hozzá a tanfolyamhoz.

A tréninget az egykori CID elnök, Bollobás Dávid tartotta, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett gazdaságinformatikus BSC és MSC diplomát is. A tanulmányai után C# fejlesztőként kezdett dolgozni, jelenleg is ezzel foglalkozik a Dealogic-nál. Dávid rengeteget készült, hogy egy színvonalas és hasznos kurzust tarthasson. Minden alkalom után megtudakolta a diákok észrevételeit és a későbbiekben ehhez igazította az anyagot és a hozzá tartozó elméleti hátteret, magyarázatot.

Az érdeklődök márciusban, hetente másfél órás alkalmakon ismerkedhettek a C# programozási nyelvvel. A résztvevők által kitöltött visszajelzési formok és személyes vélemények is bizonyítják a kurzus sikerességét. Az értékelések 88 %-a 4-es és 5-ös szavazatokat tartalmazott. Többen kiemelték Dávid hozzáértőségét, segítőkészségét, közvetlenségét és tanítói készségét. A tanulók képzettségi szintjükhöz igazodó, pörgős és pontosan megtervezett tananyagon végigmenő órákon vehettek részt, ahol olyan extra tudást sajátíthattak el, amelynek az egyetemen történő átadására nincs elég kapacitás.

A CID rengeteg erőt és időt fektet a színvonalas kurzusok megszervezésébe. A résztvevők visszajelzései alapján valóban hasznos, és az igényeknek megfelelő kurzusokat szerveznek a vezetők. Nem is lehetne másképp, hiszen minden félévben igényfelmérő űrlapot kell kitölteniük, melyek nagyban hozzásegítenek ahhoz, hogy a számukra tökéletes kurzusokon vehessenek részt. Nem volt ez máshogy ez alkalommal sem. A kurzust azért is véljük ilyen nagy sikerűnek, hiszen az első éves hallgatók még nem tanulnak programozást, tehát nagy örömmel fogadták a kurzust. Nem beszélve arról, hogy egy informatikus hallgatónak milyen fontos a programozási nyelv, nyelvek ismerete.

 

Rajos Dóra
2018. március