E heti témánk az AATSZ projektről szól, amit Fekete Zsombor, szervezetünk ex-elnöke vezet. Az ötlet abból következett, hogy évekkel ezelőtt az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat (AATSZ) felkérte a CID-et olyan informatikai „klienskezelő” rendszert készítésére, amellyel munkájukat megkönnyíthetjük. A program fejlesztése hónapokat vett igénybe, de sikerrel járt. Zsombor azóta is apró módosításokkal tökéletesíti, az ügyfél igényeinek megfelelően. 

Mit tud az alkalmazás?

Az alkalmazás rengeteg funkciót rejt magában, amelyek többek között az anonimitás megőrzését segítik. A vendég a megérkezést követően egy kérdőíves felületet kap, majd annak kitöltése után az orvos felviszi az adatait a rendszerbe, csatolva a kérdőív adataihoz. A rendszer ezután igazolólapot állít össze és kinyomtatja azt. Későbbiekben az alkalmazás az eredmények rögzítésére, a kliens azonosítására és az eredmények nyomtatására is kiválóan használható.
Zsombor úgy gondolta, szívesen átadná ezt az állandó feladatot a jövő generációjának, így a projekt keretében megtanítja az alkalmazásfejlesztés módját minden érdeklődőnek, hogy aztán segíthessük és átvehessük munkáját.

Kép az alkalmazás főoldaláról
Gif az amőba játékról

Mi történt eddig?

A projekt március 9-én bevezető előadással indult, ahol megismertük a megrendelőt, és a már létező alkalmazás paramétereit és kliensoldali működését. Azóta hat online konzultáción vagyunk túl, amik során Zsombor egyetemi tanárokat megszégyenítő módon oktatja nekünk az informatika rejtelmeit.
Először megtanultuk a C# programozási nyelv alapjait – ami egyébként a gazdaságinformatika szak 3. félévétől tananyag is –, majd hamar magasabb szintre helyeztük a lécet. A harmadik találkozás alkalmával már áttértünk az alkalmazások készítésének világába; ekkor kaptuk meg az első összetettebb, és igen izgalmas feladatot, ugyanis le kellett programoznunk egy amőba játékot. A játék megmutatta, hogy milyen egyszerű, és mennyire kevés háttértudást igényel valami maradandó és egyúttal hasznos dolgot alkotni.
A következő alkalmak sem múlt el izgalmak nélkül; arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miért is nevezzük ezt a nyelvet objektumorientáltnak. A további workshopok során belekóstolunk majd az adatbázisok világába is, megnézzük, hogy mi is az az SQL, valamint megtudjuk, mire vagyunk képesek ennek a két nyelvnek a harmóniáját használva.

Kíváncsian várjuk, meddig lehet még fokozni az izgalmakat a programozás terén, hiszen ezért az érzésért és tudásért vagyunk ezen az egyetemen, illetve szakon.
Remélem sikerült kedvet kapnod ahhoz, hogy a jövőben több gyakprojektben vegyél részt.
Az egész csoport nevében köszönjük Fekete Zsombornak, amiért tanít minket.

Projektvezetők: Fekete Zsombor, Schieder Zoltán
A projekt tagjai: Ékes Ágota, Szuák Ákos, Kőrössy Anna, Ágotai Enikő, Herczegh István, Rápolti Levente, Erdei Péter, Szabó Réka, Bárdos Richárd

 

Csoportkép a résztvevőkről

Köszönjük a részvételüket és lelkesedésüket.

 

 

Bárdos Richárd

2020. 04. 16.