2017 őszén a Corvinus Informatikus Diákkör tagjai (CID) egy 4 alkalmas webfejlesztés kurzuson vehettek részt, melynek alapja a HTML és CSS nyelvek megismerése volt. Mivel az első évesek az egyetemi tanulmányaik alatt még nem találkoztak a webfejlesztéssel, így különösen várták ezt a kurzust. A CID már idő előtt bepillanthattak a webprogramozás kifogyhatatlan lehetőségei közé. Természetesen, a felsőbb évesek számára is sok újdonságot jelentett a kurzus.

A kurzust Rádi Viktor tartotta, aki mérnök informatikus diplomát szerzett egyetemi éveinek végére. A WebUni egyik oktatója korábban dolgozott már a Jófogásnak, WebPro Agency-nek, Webtölcsérnek és 2016 óta a freeCodeCamp budapesti csoportjának szervez Coffee&Code eseményeket. Azok számára, akik minél mélyebb tudást szeretnének szerezni a webfejlesztésben, létrehozott egy Facebook oldalt és csoportot is, ahol kérdésekkel lehet fordulni hozzá és a csoport tagjaihoz.

A webfejlesztés igencsak felkapott terület a 21. században, hiszen szinte már azt is mondhatjuk, hogy aminek nincs weboldala, az nem is létezik. Ezt támasztja alá az is, hogy már két évvel ezelőtt világszinten az IT szektorban a webfejlesztők iránt volt a legnagyobb a kereslet a munkaerőpiacon. A webszerkesztés igen összetett ága az informatikának, több nyelv ismerete szükséges ahhoz, hogy a világhálón a helyét megálló weblapot készítsen valaki.

Az alkalmak rendre másfél órásak voltak, melynek keretein belül ismerkedtünk meg a HTML és CSS leírónyelvekkel, amelyek a weboldalak szerkezeti vázának felépítéséhez szükségesek, illetve elsajátításukkal már létrehozható egy statikus weboldal. Az első alkalom során szó esett a HTML alapjairól, amely a weboldal vázát építi fel. Megtanultunk címsorokat állítani, bekezdésekre tagolni a weboldal tartalmát, illetve képeket és táblázatokat beszúrni az oldalra. A második órán a CSS leírónyelvvel foglalkoztunk, ami pedig a weboldal megjelenésének, stílusának leírását szolgálja. Ez magába foglalja például a szövegek színét, betűméretét, háttérszín, illetve háttérkép beállítását, és ezen kívül még rengeteg más beállítást, amely a weboldal megjelenését módosítja.

A négy alkalom végére mindenki elkészíthette saját weboldalát, melyet tetszés szerint alakíthatott a rengeteg lehetőség közül. A kurzus sikerességét az is jelezte, hogy mind a négy alkalommal a termet megtöltötték a diákszervezet tagjai.

A CID számos kurzuson való részvételt tesz lehetővé a diákszervezet tagjainak, illetve az egyetem hallatóinak. Ezek mind remek alkalmak arra, hogy az ember tovább bővítse tudását az IT különböző területein. Nem beszélve arról, hogy az egyetem első éveiben még sok gazdaságinformatikus hallgató nem tudja, hogy az informatika melyik része is érdekelné legjobban. Ezek a kurzusok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyedén lehessen dönteni, hiszen mindenféle kötelezettség nélkül gyűjthetnek tapasztalatot az egyes területekről és a továbbiakban már céltudatosan tudnak haladni a tanulmányaikkal. A CID minden félévben készül több, különböző szakmai programmal; kurzusokkal, workshopokkal. Ezek az alkalmak az elméleti és gyakorlati tudás bővítésén túl remek lehetőségek a kapcsolatépítésre és a kurzusok készséges oktatóival való kötetlen beszélgetésekre. Ezek mind olyan tényezők, amelyek megkülönböztetik a diákszervezet tagjait, hiszen kiemelkedő szakmai tapasztalatokhoz juthatnak az egyetemi éveik alatt.

 

Nagy Eszter
2017. november